1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Сила Сої

Сила соїНасамперед соя - важливе джерело рослинного білка та олії. У ній міститься, залежно від сорту та умов вирощування, 35-45% білка (за його вмістом соя конкурує з пшеницею та рисом) і 18-25% олії.

Спектр вітамінів представлений групою В, аскорбіновою і нікотиновою кислотами, токоферолом, рутином, біотином, вітаміном К, каротином. У Китаї, Кореї, Маньчжурії широко вживають вітамінний салат з паростків сої для профілактики цинги та гіповітамінозів.

У стародавній медицині соя теж цінувалася. Ще Авіценна рекомендував боби сої як вітрогінний засіб. Для цього їх треба було довго варити, або очищати від шкірки, а потім вживати в їжу. Широко вживали сою як лікувально-дієтичний засіб під час захворювань шлунково-кишкового тракту, запальних захворювань дихальних шляхів, у разі кровохаркання та кашлю. Лікуючи закрепи, особливо старечі, призначали куліш із соєвого борошна, або зварені боби (150-200 г). У жителів Паміру такий соєвий куліш для очищення кишківника готували обов'язково 1-2 рази на місяць. Кашку чи тісто із соєвих бобів рекомендували застосовувати зовнішньо для поліпшення кольору обличчя, для усунення ластовиння та синців, а лікувальні компреси та пов'язки застосовували у разі маститу, застою молока у породіль, болю в суглобах, особливо для прискорення дозрівання карбункулів і панариція.

І в сучасній медицині соя вважається гарним дієтичним та лікувальним продуктом. Причому, соя містить багато білка, однак він менше, ніж інші білки, потребує виділення шлункового соку, тому корисна людям із гастритами з підвищеною кислотністю. Із сої роблять соєве молоко (суміш борошна з водою 1:7), що має високі дієтичні властивості. Кислотний згусток його в шлунку значно ніжніший, має тоншу структуру, ніж згусток коров'ячого молока. Різні вироби із сої радять вживати хворим на цукровий діабет, бо соя містить менше вуглеводів, ніж інші бобові, а її білки цінніші, за білки гороху та квасолі. В Англії із соєвого борошна для бажаючих схуднути випікають "кембриджський" хліб. В Австрії соєве борошно вживали у вигляді каші-розмазні для дітей, хворих на туберкульоз.

Із сої отримують лікарські препарати, що тонізують функції центральної нервової системи. Завдяки жарознижувальній, протизапальній і гіполіпідемічній дії соєве насіння застосовують хворі на гіпертонічну хворобу, атеросклероз, ожиріння. Корисні продукти із сої хворим на остеопороз, з каменями у нирках і жовчному міхурі, у період клімаксу в жінок. Дослідження австралійських лікарів довели: щоденне вживання 45 г соєвого борошна (обов'язково термічно обробленого) протягом трьох місяців поспіль усуває напади жару в період менопаузи, при цьому відсутні побічні ефекти, які спостерігаються під час прийому синтетичних гормональних препаратів. Ця властивість пов'язується із дією ізофлавоноїдів  (натуральних корисних фітонутрієнтів у формі складних утворень), які виконують функцію гормонів та діють як "класичні" гормони. Інші фітогормони - сапоніни "вбивають" пухлинні клітини і зміцнюють імунну систему. Тобто соєві боби є найбагатшим джерелом даних компонентів, які можуть виступати як антиоксиданти. У людей, які вживають сою, майже не буває злоякісних пухлин товстої кишки, шкіри, шлунка.

Соєва олія поліпшує стан нервової системи. Вона підвищує імунітет, поліпшує обмін речовин, роботу кишківника. Це чудовий профілактичний засіб від атеросклерозу.

Соєві боби містять багато гідролітичних ферментів, що поліпшують процеси травлення. Вони використовуються в медицині в замісній терапії при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Наявність у сої ферменту дає змогу використовувати соєве насіння для лікування подагри та інших порушень обміну речовин у людини.
Останнім часом посилилася увага до інгібіторів протеолітичних ферментів (протеаз), які теж містяться у сої.
Це перспективні лікарські засоби.

Сучасні уявлення про етіологію і патогенез запальних захворювань дають можливість перспективно використовувати соєві інгібітори для лікування артритів, ревмокардитів, опікових хвороб, бронхіальної астми, алергійних реакцій, у стоматології, хірургії, фтизіатрії. Здатність гальмувати активність таких ферментів, як трипсин, еластаза, катепсини і калікреїн, висуває соєві інгібітори на перше місце в лікуванні панкреатиту. Пошуки вчених тривають і вони відкриють ще багато таємниць цієї корисної рослини.

Соєві продукти стають все більш популярними і не тільки серед вегетаріанців, які розглядають сою як джерело білка. Соя має виняткові поживні властивості. Перш за все, вона містить багато білка і значить забезпечує організм всіма необхідними амінокислотами - речовинами, важливими для організму, але не вироблені ним і отримані ззовні. Фактично соя - таке ж важливе джерело протеїну, як і м'ясо, яйця або молочні продукти.

 Білок життєво важливий - він необхідний нашому організму для виробництва м'язової тканини, вироблення гормонів, ензимів і інших важливих компонентів для правильної роботи. Крім того, збалансоване отримання білка дозволяє успішно протистояти почуттю голоду.

 У той час як тваринні джерела білка містять холестерин, в рослинній їжі його немає, і тому соєві продукти, як, наприклад, соєве молоко, тофу, соєві боби і м'ясо забезпечують отримання білка без шкідливого для організму холестерину. Сьогодні соєвий білок активно використовується у виробництві великої кількості продуктів.

 Ще у 1999 році «Управління по контролю за продуктами і ліками США» опублікувало заяву по соєвим продуктам, згідно з яким «вживання 25 грамів соєвого білка в день як частини низькокалорійної дієти попереджає можливі ускладнення, пов'язані з неякісним харчуванням». Заява грунтувалася на результатах спостережень в ряді країн світу. В даний час вченими проводиться цілий ряд досліджень, пов'язаних з виявленням повного комплексу корисних властивостей сої. А поки що ми можемо насолоджуватися продуктом, який активно використовувався ще в Стародавньому Китаї 5000 років тому, багатий білком і антиоксидантами і не містить холестерину.